Posted on

Kazakistan’ın Devlet Pedagoji Üniversitesinde (Taraz),” Manevi Aydınlanma; XXI. Asır Çağdaş Bilimsel Disiplinlerin Paradigmaları” Adlı Konferans Gerçekleştirildi

23.02.2018 tarihinde Üniversitenin konferans salonunda  dünyanın değişik ülkelerinden gelen katılımcılar bildirilerini sundular.

Prof. Dr. Mekemtas Mırzahmetulı (Abay Üniversitesi), Douglas Aaron Dawist, (Farmingham Üniversitesi, ABD), Prof. Dr. Enver Kapağan Karabük Üniversitesi, Prof. Dr. Ahmet Güngör, Giresun Üniversitesi (Türkiye), Prof. Dr. B. Turgunbayeva Abay Üniversitesi, Dr. Serdar Dağıstan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Doç.Dr. C. Agabekova’nın bildirileri konferansa gelen öğrenci, akademisyenler tarafından ilgiyle izlendi.

Ahmet Güngör, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti ve Kazak halkının Latin alfabesi konusunda engin deneyimleri olduğuna değindi. Türkçe’deki şapkalı â ve geniz ñ’ sinin alfabede yer alması gerektiğini dile getirirken bir sesin tek bir harfle karşılanmasının yararı üzerinde durdu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nazarbayev’in en son onayladığı alfabede  ş ve ç (ш=sh ve ç=ch) seslerinin iki harfle verilmesinin Kazakçanın ana dili ve yabancı dil olarak öğretiminde ne gibi sıkıntılara yol açacağına dair somut örnekler vererek gösterdi.

Kusursuz, ideal bir Latin alfabesinin her şeyden önce Kazaklar için elzem olduğuna değinen Güngör, alfabe konusunda çalışmaların devam etmesinde yarar olacağını dile getirdi.